Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Targi Food & Hospitality Africa 2016

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Marlena Wysocka | 2016-05-09 10:37:52
rpa, targi, sektor rolno-spożywczy, horeca, upemi, firmy sektora mięsnego

Targi Food & Hospitality Africa 2016

W dniach 3-5 maja 2016 r. odbyły się w Gallagher Convention Center w Johannesburgu targi sektora rolno-spożywczego i usług związanych z HORECA (Hotel/Restaurant/Café ) Food & Hospitality. Polski pawilon został zorganizowany przez UPEMI - Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, przy znaczącym wsparciu środków unijnych. UPEMI to polska organizacja szeroko reprezentująca przemysł mięsny. Jej członkowie to właściciele zakładów mięsnych, przetwórczych, utylizacyjnych, przedstawiciele związków hodowców i producentów bydła i trzody chlewnej, instytucje zaopatrujące gastronomię, przedstawiciele grup marketingowych, producenci sprzętu obsługującego branżę oraz grupy doradztwa europejskiego. Prezes UPEMI p. Wiesław Różański oraz p. Agnieszka Różańska – Dyrektor Zarządający, towarzyszyli przedstawicielom polskich firm, które wzięły udział w targach. Przetarg na organizację stoiska wygrała firma Partner of Promotion Sp. z o.o. (www.partnersi.com.pl), którą na targach reprezentował p. Łukasz Nowak. Firmy obecne na targach:

  • p.Zofia Sypuła przedstawiciel Food Service sp. z o.o specjalizującej się w produkcji boczków, żeberek, nóg wieprzowych oraz innego surowca mięsnego przeznaczonych na rynek koreański,
  • p. Piotr Wiewióra – przedstawiciel ZM Henryk Kania S.A. eksportującej w głównej mierze asortymenty suche takie jak: kabanosy, kiełbasy (żywiecka, krakowska, myśliwska), polędwice, szynki. Eksport obejmuje kraje w ramach Wspólnoty Europejskiej jak: Wielka Brytania, Niemcy, Czechy, Rumunia, Bułgaria. Firma posiada również zezwolenia na dostawy na Ukrainę oraz Emiraty Arabskie,
  • p. Andrzej Piotrowski – przedstawiciel Tarczyński SA, firmy z ponad 20-letnim doświadczeniem w produkcji wędlin, skoncentrowanej na przetwórstwie mięsa wieprzowego oraz drobiowego,
  • p. Aldona Stachowicz – Dyrektor ZM Skiba, jednego z najprężniej rozwijających się zakładów branży mięsnej w Polsce. Główną dewizą działania firmy jest dbałość o jakość oferowanych wyrobów przy jednoczesnym kultywowaniu najlepszych tradycji przetwórstwa mięsnego i dbałości o środowisko naturalne,
  • p. Krzysztof Borkowski- prezes Zakładów Mięsnych Mościbrody- realizujących pełny profil produkcyjny, prowadząc skup i ubój trzody chlewnej, bydła i cieląt, rozbiór i konfekcjonowanie mięsa oraz produkcję wędlin w ponad 100 asortymentach,
  • p. Jarosław Czech – przedstawiciel IMT sp. z o.o., należącej do grupy NERO Sp. z o.o., która poza działalnością handlową, obejmuje eksport wieprzowiny, wołowiny i drobiu. Firma oferuje zarówno towar świeży, jak i mrożony, dopasowując wszelkie specyfikacje do wymogów klienta.

Pomimo tego, iż proces uzyskiwania świadectw weterynaryjnych pozwalających na import mięsa drobiowego i wieprzowego do RPA nie jest jeszcze zakończony, polskie firmy przygotowują się do wejścia na rynki Afryki Południowej w najlepszy możliwy sposób, tzn. uczestnicząc w targach, robiąc rozpoznanie rynku i nawiązując kontakty z potencjalnymi partnerami handlowymi. W chwili obecnej niektóre z wyżej wymienionych produktów mogą być sprzedawane do RPA na podstawie przyznanego przez władze weterynaryjne RPA „Świadectwa zdrowia dla produktów mięsnych poddanych obróbce termicznej, przeznaczonych do spożycia przez ludzi, eksportowanych z Polski do Republiki Południowej Afryki”, które zezwala na import ww. produktów.

3-go maja polskie stoisko wizytowali pp. Andrzej Krężel, kierownik WPHI i Marlena Wysocka I Sekretarz. Odbyło się także spotkanie w siedzibie WPHI podczas którego omówiono kwestie związane z eksportem polskich wyrobów mięsnych do RPA.